Ansamblul Academic de Folclor al Studenţilor din Maribor, cel de-al doilea oraş ca mărime din Slovenia după Ljubljana, are aproape o sută de membri, tineri dansatori, solişti şi instrumentişti. Gruparea artistică reprezintă una dintre cele mai mari şi valoroase formaţii folclorice din Slovenia. Ansamblul a fost înfiinţat în 1964, ca rezultat al preocupărilor culturale ale studenţilor din Maribor. Astăzi, susţine spectacole de dans şi muzică, atât în ţară, cât şi în străinătate, purtând bogata moştenire culturală a Sloveniei în jurul lumii, în Europa, cele două Americi, Asia şi Australia.
Spectacolele Ansamblului din Maribor, care înseamnă o combinaţie de programe artistice valoroase, ce cuprind treizeci de dansuri diferite din toate regiunile slovene, au fost aplaudate şi apreciate nu numai de publicul european, ci şi de cel din Israel, S.U.A., Canada, Macau, Australia, Mexic, Venezuela, Peru, Rusia, Japonia şi Insulele Cook.
Ansamblul Academic de Folclor al Studenţilor din Maribor a primit numeroase premii pentru prestaţiile de înaltă ţinută. Printre acestea, se numără Placheta de Aur a Asociaţiei Organizatorice Culturale din Maribor şi Placheta de Aur „Marlot” pentru Artă Populară.
Grupul este implicat în organizarea unuia dintre cele mai bune festivaluri internaţionale C.I.O.F.F. (Consiliul Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice) ale Europei, „Folkart” din Maribor.

slovenia