Vineri va debuta a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „CEAHLĂUL”. La ora 17,oo, vineri, 31 iulie, la Consiliul Judeţean va avea loc prezentarea oficială a oaspeţilor. Vor fi prezente toate delegaţiile, precum şi oficialiatăţi locale.
Astfel, vă facem invitaţia să fiţi şi dumneavoastră prezenţi la acest moment festiv.
De la ora Mara-la-Festivalul-Ceahlaul-201318,oo este programată parada portului popular – pe traseul T.T. – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlău” – T.T., urmând ca de la ora 19,oo, la Piaţa Turnului, să înceapă spectacolul folcloric.
Tărâm legendar, Maramureşul, cu istoria sa păstrată în lemn şi cântece reprezintă o comoară de vechi tradiţii folclorice şi povestiri. Ţara Maramureşului este locul unde istoria şi legendele sunt vii, iar civilizaţia modernă n-a reuşit să intervină în cultura sa veche. Este locul faimos prin costumele tradiţionale, folclorul, bisericile de lemn şi neasemuita frumuseţe.
Mara… la început a fost doar o apă izvorând din Munţii Gutâi. Azi este un nume plin de faimă, o carte de vizită de cultură şi tradiţie pentru ţara noastră.
Anul acesta, Ansamblul folcloric “Mara” al Casei de Cultură din cadrul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei a împlinit 44 de ani de existenţă. O viaţă plină d
e strălucire, de frumuseţe, de rodnicie. Premiile primite în concursurile la care a participat sunt o mărturie a calităţii şi dăruirii pe care le-a pus în slujba promovării culturii populare: 1976 şi 1991 “Discul de aur” şi “Colierul de argint”, Dijon, Franţa, 1980 sau Premiul “Europa” acordat de Fundaţia FVS Hamburg. La toate acestea se adaugă alte premii, participări şi turnee în România sau în străinătate: Elveţia, SUA, Canada, Spania, Franţa, Turcia, Germania, Grecia, Portugalia, Italia, Cipru.