Ansamblul artistic ”Rapsodia Bucovinei”, alături de Grupul vocal – instrumental „Schwartz -Band”,  reprezintă cele mai importante coordonate ale activităţii Asociaţiei Culturale „Friederich Schwartz” din Suceava. Asociaţia a fost înfiinţată de naistul şi dirijorul Ovidiu Şvarţ, în memoria părinţilor săi, Friederich şi Ortansa Schwartz, care şi-au dedicat viaţa dansului popular.
Formaţia de dansuri populare a Ansamblului „Rapsodia Bucovinei” este îndrumată de coregraful Liviu Condurache, discipol al maestrului Friederich Schwartz. Deşi în programele sale include dansuri din mai multe zone ale ţării, repertoriul formaţiei se bazează pe folclorul zonei de nord a Moldovei.
Orchestra „Rapsodia Bucovinei”, condusă de cel mai premiat naist al anilor ’80 în România, Ovidiu Şvarţ, se diferenţiază de alte orchestre prin sunet şi orchestraţii. Are un repertoriu vast, care cuprinde melodii din toate zonele ţării. Soliştii colaboratori permanenţi ai orchestrei sunt Laura Haidău, Lucian Motovelet, Gabriela Teişan, Doina şi Ciprian Petroaie. De-a lungul timpului, Orchestra „Rapsodia Bucovinei” a acompaniat interpreţi cunoscuţi ai folclorului românesc, precum Anton Achiţei, Nicolae Furdui-Iancu, Daniela Condurache, Margareta Clipa sau Dinu Iancu – Sălăjanu.
Ansamblul este invitat constant la importante manifestări culturale din ţară, dar a numărat şi participări importante în străinătate, la spectacole dedicate comunităţii româneşti din Portugalia sau la Festivalul de tradiţii româneşti în mişcare 2013 de la Londra.

Rapsodia Bucovinei