Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Bańdurka &Tramblanka” îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului Comunitar Municipal din Opoczno. Ansamblul folcloric „Tramblanka” s-a înfiinţat în 1958 la Fabrica de plăci ceramice din localitate. De mai bine de cincizeci de ani, grupul promovează muzica şi dansul popular din regiunea Opoczno, o zonă cu moştenire folclorică extrem de variată. Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Bańdurka” s-a înfiinţat în luna februarie a anului 2012. Numele său provine de la un dans specific din regiunea Lowicz. Membrii formaţiei de dansatori, precum şi cei ai orchestrei, tineri şi adulţi deopotrivă, sunt mari iubitori ai folclorului polonez, în programele lor artistice regăsindu-se mai ales elemente provenite din regiunea din care vin.

Totuşi, repertoriul Ansamblului “Bańdurka & Tramblanka” este un variat, publicul putând vedea dansuri şi din alte regiuni ale Poloniei, precum Sieradz, Opoczno, Piotrków, Lublin, Rzeszów şi Żywiec.

Misiunea cea mai importantă a formaţiei este aceea de a păstra folclorul local din Lowicz. Sub conducerea artistică a lui Jacek Lewandowski şi a coregrafei Marta, Lewandowska, “Bańdurka & Tramblanka” a câştigat numeroase premii la festivaluri folclorice şi competiţii desfăşurate atât în Polonia, cât şi în străinătate, în Slovacia, Turcia sau România.

10496947_492902567510619_5647697740691185650_o