Grupul municipal de dansuri din Fuengirola a fost înfiinţat în 1962 de actualul director, María Trinidad León Quintero. În prima decadă de la înfiinţare, grupul a fost invitat să participe la evenimentele culturale din provincia Málaga. În 1973 a reprezentat Spania pentru prima dată într-un eveniment internaţional. De atunci, formaţia a fost mereu invitată să participe la festivaluri, evenimente dedicate folclorului şi programe TV de pe întreg mapamondul.
Misiunea formaţiei este aceea de a păstra şi de a transmite mai departe folclorul tradiţional specific oraşului natal, Fuengirola, precum şi pe cel al zonelor învecinate.
Spectacolele formaţiei se construiesc pe varietatea, graţia, culoarea, bogăţia şi trăirea folclorului tradiţional andaluz, performanţa scenică fiind, în aceeaşi măsură, autentică şi originală. Repertoriul grupului include dansuri clasice spaniole, dansurile Verdiale (numite astfel după o specie de măslin) – dansuri tradiţionale ale provinciei de origine a grupului, dansuri marine (dansuri tradiţionale din oraşele de coastă), flamenco tradiţional şi flamenco “hondo”, cunoscut şi ca flamenco “pur”.
Grupul municipal de dansuri din Fuengirola a reprezentat Spania la evenimente internaţionale organizate în Franţa, Italia, Olanda, Marea Britanie, Israel, Belgia, Canada, S.U.A., Turcia, Portugalia, Mexic, Polonia, Serbia, Ungaria, Rusia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Germania, Maroc sau Austria.

Spania